El Centre a
Ràdio Desvern

Espai del Centre tots els dilluns de
12 a 12.15 a càrrec de la vicepresidenta Maria Quintana.
Meteo
de
Sant
Just
 
BENVINGUTS A LA PÀGINA WEB DEL
CENTRE D'ESTUDIS SANTJUSTENCS
ACTIVITATS I INFORMACIONS

A l'atenció dels alumnes del curs d'Arqueologia que organitza el CES.
El professor que ha d'impartir el curs està engripat, per tant demorem una setmana l'inici del curs. En lloc de començar el curs el 4 de març començarem l'11 de març.

MISCEL·LÀNIA XIX
 

El Centre d'Estudis Santjustencs us convida a l'acte de presentació de la XIX Miscel·lània d'Estudis Santjustencs: La història de 50 dones de la primera meitat del segle XX, que tindrà lloc

El dimarts 24 de març
a les 19 h, a l'Ateneu.

CURS D'ARQUEOLOGIA

Curs d'Arqueologia de Sant Just Desvern: Prehistòria i antiguitat al curs final del Llobregat Curs d'aproximació teòrica i metodològica a la disciplina arqueològica i revisió de les formes de vida prehistòriques i antigues al Baix Llobregat en general i a Sant Just en particular, impartit per Jordi Jiménez Zamora

Dies: 4, 11, 18 i 25 de març de 2015
Lloc: Sala Isidor Cònsul de Can Ginestar
De: 19 a 20 h.
Organitzat pel Centre d'Estudis Santjustencs en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Just Desvern

Preu: Socis del CES 10 €., Públic 15 €
Inscripció: Josefina al tel 618792706 o al correu
Matrícula: 24 i 26 febrer, Can Ginestar de 17 a 19 h

JUNTA DIRECTIVA 2015
El divendres 30 de gener de 2015  es va celebrar l'Assemblea General Ordinària 2014 del Centre d'Estudis Santjustencs, on es va aprovar per unanimitat la composició de la nova Junta Directiva de l'entitat que reproduïm:

Presidenta: Maria Quintana i Cortès
Vicepresidenta: Palmira Badell i Farigola
Secretari: Vicenç Duran i Subirana
Tresorera: Berta Quintana i Cortès
Vocal : Pere Aceitón i Marín
Vocal: Miquel Almela i Casanova
Vocal: Francesc Blasco i Urpinell
Vocal : Pilar Domínguez i Lázaro
Vocal: Antoni Fumadó i Garcia
Vocal: Josefina Modolell i Ribalta

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

El Centre d'Estudis Santjustencs defensa el dret a la llibertat d'expressió i a decidir el futur polític de Catalunya, i per tant considera que la consulta del 9 de novembre de 2014 va ser una convocatòria democràtica i pacífica, que no pot ser criminalitzada des dels tribunals. El 9 de novembre de 2014, 6.260 ciutadans santjustencs, catalans i europeus, de forma lliure i voluntària, van exercir el seu dret d'opinió, dels quals el 81,41 % va manifestar democràticament que desitjava que Catalunya esdevingui un estat i que aquest estat sigui independent. L'honor més gran de les persones es ser i decidir com a ciutadans, el dret més important dels ciutadans es participar en tots els processos democràtics, i el deure de totes les Administracions es respectar i implementar la opinió majoritària dels seus ciutadans. El 9 de novembre de 2014, 2.305.290 ciutadans catalans i europeus van participar de forma lliure i voluntària en el procés participatiu, i el resultat es que el 80,75 % va apostar perquè Catalunya esdevingui un estat i volen que aquest estat sigui independent. El Centre d'Estudis Santjustencs vol mostrar la seva solidaritat i suport incondicional amb el President Artur Mas, la Vicepresidenta Joana Ortega i la Consellera d'Educació Irene Rigau, davant la querella que el Fiscal General de l'Estat vol presentar per la celebració del procés participatiu del 9 de novembre de 2014.

INFORMACIONS DIVERSES
Et plorem, nosaltres, els amics: La Palmira, les filles, els néts, gendres, la germana, parents. Et ploren les entitats a les que has servit amb entrega sense mai defallir a tothora i a tot temps. Et ploren el pare i la mare des del nínxol 8 A, i el Mateu...
Moltes associacions i grups ja et trobem a faltar. Aquí ens tens, tothom amb una pregaria als llavis. No cal passar llista. No hi falta res ni ningú.
Recordem la teva evolució cívica de la joventut a la maduresa: del futbol al bàsquet, l'Orfeó, el Coro, l'Ateneu, la colla dels nascuts el 1942, la festa dels Quintos de 1962, el Centre d'Estudis... l'Ajuntament al que servires com a regidor, amb natural dedicació a les persones, les institucions; sempre amb un gest humà inequívocament santjustenc.
Et ploren els residents del Mil·lenari, i la Colla Gegantera de la que vesteixes, amb orgull, en el teu darrer viatge, la camisa, el mocador i l'escut. Ploren amb desconsol el Pastor , la Justa, la Montserrat , el Gentil i la Flordeneu . Els menuts capgrossos estan igualment afligits. Figures amb ànima de les que cauen degotalls de llàgrimes que mullen el cartró-pedra, mentre sona la dolça harmonia de la gralla a la capella de can Ginestar.
Plora el roure del pati de l'Ateneu; del que s'ha manllevat un menut brancatge per imprimir arrelament a un modest pom de flors.
Natural contradicció, Jaume: et plorem a tu, amic, que sempre tenies el somriure a flor de pell. Optimista a cor que vols, davant les atzagaiades físiques sofertes per un cos que, malgrat tot, tingué futur; suara tallat de soca-rel.
Preguem per un santjustenc exemplar: en Jaume Gelabert i Torné, de “Can Bertran”; que a qualsevol hora, en moments angoixants, ens delectava amb un acudit que positivava allò que semblava impossible.Gràcies pels teu optimisme, pels teus somriures. Pau eterna, company.
P.F.G. Església parroquial dels Sants Just i Pastor, dimecres 27/11/2013. Foto de Lluís Ramban
EL CENTRE A FACEBOOK
 

El Centre d'Estudis Santjustencs ja disposa de pàgina a la xarxa social Facebook. Esperem que us "agradi " a tots els socis, amics i simpatitzants.

EL CENTRE AL WEB DEL RACÓ
 

WEB DE RACÓ.CAT

El web de les Revistes Catalanes amb accés obert, és el lloc on es pengen les Miscel·lànies d'Estudis Santjustencs, on les podeu trobar i consultar.
Informació sobre l'accés

EXPOSICIÓ NEVADA DE 1962

Després de l'exposició de fotografies sobre la nevada de 1962 que ha estat oberta al CIM de Can Ginestar durant les Festes de Nadal, volem tenir un darrer record de la història d'aquesta gran nevada amb un àlbum de fotografies que ens proporciona el nostre soci Jordi Gironès des del seu Blog.
Fotografies de la nevada

PIN DEL CENTRE

Els socis poden aconseguir el pin dels 25 anys del Centre quan recullin l'exemplar de la nova Miscel·lània que els pertoca o bé adreçant-se al nostre correu electrònic

NOTÍCIES HISTÒRIQUES

Aquesta secció ha estat traslladada al facebook del Centre d'Estudis Santjustencs

ADHESIONS I CAMPANYES

SOMESCOLA.CAT

El Centre d'Estudis ens hem adherit a la iniciativa que promou la defensa de l'escola catalana i us convidem a fer-ho a títol personal.
Campanya Somescola

PROTECCIÓ PER AL DELTA
DEL LLOBREGAT

El nostre Centre d'Estudis s'ha adherit a la campanya que s'acaba d'iniciar per aconseguir una major protecció per a les zones humides del Delta del Llobregat, després que el Parlament de Catalunya rebutgés una proposta per incloure-ho dins del Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge així com a la Convenció de Ramsar.

TOTS A WESTMINSTER

El Centre d'Estudis ens hem adherit a la campanya TOTS A WESTMINSTER.
El primer cap de setmana de juny d'aquest any 2011 està previst una mobilització massiva de catalans a la ciutat de Londres a fi de fer el lliurament, al Parlament de Westminster, del conjunt de les adhesions recollides durant els tres mesos de la Campanya Westminster, el cas dels catalans. Es sortirà el divendres dia 3 en vol regular i es tornarà el diumenge dia 5. Està prevista una oferta que comprengui avió, trasllats i hotel i, tanmateix, s'organitzaran diverses activitats de caire turístic i cultural per Londres i el seu entorn a fi d'aprofitar el màxim l'estada a la capital d'Anglaterra.
+ Informació
ESTACIÓ DE TREN DE SANT FELIU DE LLOBREGAT
L'estació de tren de Sant Feliu de Llobregat és en perill de desaparèixer, motiu pel qual s'ha endegat una campanya per salvar l'edifici
El nostre Centre d'Estudis s'ha adherit a la campanya i us convidem a fer-ho visitant la seva pàgina web
Salvem l'Estació de Tren de Sant Feliu

 

ACTIVITATS I RECERQUES
MUSEU VIRTUAL
NOUS BÉNS MOBLES
Informem que hem afegit 3 noves fitxes i actualment tenim penjats 356 objectes dels 380 documentats d'una llista oberta de 423 elements en estudi. A la imatge de dalt, grafit de la cantonada Rambla/Major. Us animem a visitar els darrers elements incorporats i la resta dels existents des de l'enllaç Museu Virtual
OLÍMPICS SANTJUSTENCS

Octubre 2014. El periodista santjustenc especialitzat en Jocs Olímpics Joan Manuel Surroca, va impartir el 21 d'octubre a l'Ateneu una conferència sobre els “Olímpics Santjustencs”, el moviment olímpic i la seva relació amb Sant Just. Quatre santjustencs han estat esportistes olímpics des de 1948 (Joan Poll, Manolito García, Teresa Rioné i Antonio Parrilla). Després d'explicar la participació d'aquests esportistes als Jocs Olímpics, Surroca va explicar anècdotes i curiositats que es van viure durant les cites olímpiques. Va recordar que la flama olímpica va passar per la Carretera Reial durant els Jocs de Barcelona 1992, però també va passar per Sant Just pels Jocs Olímpics de Mèxic 1968 i pels Jocs Paralímpics de Barcelona 1992. Foto: Museu Olímpic i de l'Esport . Conferència

PRESENTAT UN NOU LLIBRE

Octubre 2014. Dins del cicle de presentacions del llibre “Els fets i les conseqüències del 1714 al Baix Llobregat” que s'està realitzant a diverses localitats de la comarca, el 20 d'octubre va tenir lloc a la sala Isidor Cònsul de Can Ginestar l'acte de presentació d'aquesta obra col·lectiva promoguda i editada pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. La presentació va anar a càrrec de Josep Campmany, investigador gavanenc i un dels dos coordinadors d'aquesta obra, i dels santjustencs Coral Torra i Juli Ochoa, autors del capítol que fa referència als fets que van tenir lloc a Sant Just Desvern. Les intervencions de Pere Font, president del Centre d'Estudis Santjustencs (CES), entitat amfitriona, i de Sergi Seguí, regidor de Cultura, van obrir i tancar, respectivament, l'acte. Els interessats en aquest llibre podran trobar exemplars a la parada que el CES mantindrà el diumenge 26 d'octubre per “Sant Just al Carrer”. Foto de Sergi Seguí.

COMISSIÓ DESAPAREGUTS

Octubre 2014. La comissió del Centre d'Estudis Santjustencs formalitzada l'any 2011 conjuntament amb l'Arxiu Municipal per investigar les víctimes i desapareguts vinculats a Sant Just Desvern en relació o a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), donava per conclòs el seu treball el passat dijous dia 16. +INFORMACIÓ
Foto de Patricia Badosa

PREMIS CONVIU
Octubre 2014. Ens complau informar-vos que el 9 d'octubre es van donar a conèixer els Premis Conviu 2014, uns guardons que volen posar de manifest el valor de les persones del poble que hagin destacat pels seus actes cívics, de convivència o en benefici de la comunitat. La Junta Directiva va acordà presentar com a candidat el nostre soci, l'ex-president Josep Quintana i Cortès, que reuneix abastament tots aquests mèrits pel seu treball cultural i social al servei de nombroses entitats locals; de manera molt especial al Centre d'Estudis Santjustencs.  Josep Quintana i Cortès va ser un dels seleccionats i va rebre el reconeixement institucional. Enhorabona Pep !!!
JORNADES PATRIMONI
Setembre 2014. Aquest cap de semana s'han desenvolupat  les Jornades Europees del Patrimoni 2014. El tema escollit en la present edició a nivel local es el que va donar lloc a l'exposició d'arquitectura empeltada presentada a la Biennal de Venècia d'aquest 2014.
Crònica
SISENA PASSEJADA LITERÀRIA

Agost 2014. El passat 1 d'agost, al voltant de 160 persones es van reunir al Parador per seguir la Sisena Passejada Literària que organitza el Centre d'Estudis per la Festa Major de Sant Just Desvern. L'acte es va iniciar amb la inauguració d'una placa de l'artista Carme Malaret per commemorar els 100 Anys de la Rambla de Sant Just.

TROBADA D'ENTITATS

Agost 2014. Dins dels actes de la Festa Major 2014, el 2 d'agost es va celebrar a Les Escoles la Trobada d'Entitats, amb la presencia d'una nombrosa representació de la junta directiva del Centre d'Estudis Santjustencs.

CIUTATS EDUCADORES

Juny 2014. Dins de les activitats de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, el 5 i 6 de juny Sant Just Desvern va acollir el 1er encontre de la Xarxa Temàtica Memòria de les Ciutats, on els representants de les ciutats membres van treballar en la definició dels objectius i el calendari d'activitats de la xarxa temàtica per compartir experiències de recuperació de la memòria. El dia 5 membres de la junta del CES van presentar la seva experiència sobre les Passejades Literàries d'Estiu i la metodologia de recerca de les Víctimes i Desapareguts de la Guerra Civil. El dia 6 la sòcia Laia Coma va moderar un taller participatiu.

EL CENTRE A RECERCAT

Maig 2014. Membres del Centre d'Estudis Santjustencs atenent visitants a l'estand durant la Xa edició Recercat que va tenir lloc el 10 i 11 de maig al Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona. Foto Juli Ochoa

EL 1714 A SANT JUST DESVERN I A TOTA LA COMARCA

Abril 2014. El 26 d'abril va tenir lloc al museu de Sant Boi de Llobregat la presentació de les diverses ponències corresponents a la Xa. Recerca Col·lectiva impulsada pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i que en aquesta edició ha versat sobre els fets i les conseqüències del 1714 a la nostra comarca. Tots aquests treballs han estat recollits en un llibre d'imminent publicació. Una de les ponències que han estat presentades en el decurs d'aquesta jornada ha estat la que duu per títol “L'Actitud dels borbònics envers la població Civil. El cas de Sant Just Desvern”, de la qual són autors els membres del Centre d'Estudis Santjustencs Coral Torra i Juli Ochoa. La fotografia, feta per l'Arxiu Històric Municipal de Sant Boi, ens mostra els dos autors santjustencs que s'esmenten en el moment de fer la presentació del seu treball.

DIADA DE SANT JORDI 2014
Abril 2014. La paradeta amb els llibres del Centre d'Estudis Santjustencs a can Ginestar el diumenge 27 d'abril. Vam estrenar el tendal blau i també el roll-up, al costat de la major part de la junta directiva mirant l'objectiu fotogràfic, sempre precís, d'en Lluïs Ramban.
DIA MUNDIAL DE LA POESIA
Març 2014. El divendres 21 de març es va celebrar el Dia Mundial de la Poesia a l'Ateneu, al qual van assistir un centenar de persones. Es van llegir poemes de: Montserrat Abelló, Clementina Arderiu, Jordi Llavina, Maria Mercè Marçal, Josep Palau i Fabre, Pere Quart i, Joan Vinyoli. El CES va aportar els rapsodes següents: Palmira Badell, Leonci Canals, Pere Olivé, Maria Quintana i Pep Quintana. Premeu la foto de Lluís Ramban per ampliar-la
LA GUERRA DEL FRANCÈS VISTA DES DE SANT JUST DESVERN

Març 2014. Fruit de la col·laboració entre el Centre d'Estudis Santjustencs i els professors del Seminari de Ciències Socials de l'Institut de Sant Just, els alumnes de Quart Curs d'ESO de l'esmentat institut han participat entre el 24 de febrer i el 5 de març en un cicle divulgatiu sobre la Guerra del Francès a Sant Just Desvern, en commemoració del segon centenari de la finalització d'aquell conflicte que va comportar el trànsit de l'Antic Règim a les noves formes de societat actuals. Aquest cicle ha consistit en quatre xerrades fetes amb suport audiovisual, les quals han estat adreçades respectivament a cada una de les quatre línies que cursen 4rt d'ESO a l'Institut. Aquestes xerrades han estat posteriorment complementades amb dues passejades (una per cada dos grups) pels principals escenaris santjustencs d'aquella contesa. Tant les xerrades com les passejades d'aquest cicle han estat realitzades pel nostre consoci Juli Ochoa. Treball de Juli Ochoa

L'ONZE DE SETEMBRE DE 1714
A SANT JUST DESVERN

Febrer 2014. Dins del marc del IX Congrés de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana “Després de les Noves Plantes. Canvis i continuïtats a les terres de parla catalana” que se celebra a Cervera els dies 21 i 22 de febrer de 2014, es presenta la comunicació que duu per títol “L'actitud dels borbònics envers la població civil. El cas de Sant Just Desvern”, de la qual són autors els membres del Centre d'Estudis Santjustencs Coral Torra i Juli Ochoa. En aquest estudi, els nostres consocis presenten i contextualitzen una sèrie de documents emesos en diversos moments de la darrera etapa de la Guerra de Successió, els quals fan referència a la població civil de Sant Just Desvern i al tracte que aquesta va rebre en cada un dels casos estudiats per part de les forces Borbòniques, en funció de les circumstàncies de cada moment.

ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

Gener 2014. El divendres 31 de gener de 2014 es va celebrar l'Assemblea General Ordinària del 2013 del Centre d'Estudis amb l'assistència de 40 socis i l'entrada a la Junta dels nous membres Pere Aceitón i Palmira Badell. A l'assemblea s'aprovaren els comptes i les propostes d'activitats per al 2014 presentades per la Junta. +Informació: Memòria del 2013
Nova Junta Directiva

SANT JUST RECORDA ELS 75 ANYS DE L'ENTRADA DE LES TROPES FRANQUISTES AL MUNICIPI

Gener 2014. Francesc Riera, membre del Centre d'Estudis Santjustencs, va guiar a les persones que hi van assistir i va explicar com es va fer el replegament de les tropes republicanes i com va ser l'entrada de les primeres unitats franquistes a Sant Just. Segons Riera, l'objectiu era Sant Pere Màrtir, un dels punts estratègics per controlar Barcelona, que es volia encerclar. Tot i que el Llobregat havia de ser un dels punts de resistència important, les tropes van avançar més de pressa del previst. Durant tot el dia 25, però, la gent ja es va anar trobant membres de tropes, que junt amb altres fets tot indicava que ja arribaven. Per saber ben bé què va passar ara fa 75 anys, la clau continuen sent els testimonis, però en queden pocs. Francesc Riera afegeix també que s'han trobat indicis que el combat va ser dur, i també va destacar que després de Sant Pere Màrtir un dels punts més importants va ser el pont d'Esplugues, que va qualificar com un lloc de “resistència heroica”.Foto Lluís Ramban
Blog del Patrimoni Cultural de Sant Just

VETLLADA POETICOLITERÀRIA

Desembre 2013. El 21 de desembre es va celebrar una nova edició de la ja tradicional Vetllada Poeticoliterària que per les festes de Nadal organitza el Centre d'Estudis Santjustencs a la Sala del Cinquantenari, amablement cedida per la junta de l'Ateneu. Es va portar a terme una acurada selecció de textos de Josep Carner, Salvador Espriu, Joan Brillas, Joan Alcover, Miquel Martí Pol, i Josep M. de Sagarra. Aquest any es va instaurar una novetat: tancar l'acte amb el poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra. Com sol ser costum, no va faltar l'entusiasta col·laboració dels coneguts rapsodes que any rere any interpreten joies literàries de la nostra cultura, gràcies a la coordinació de Maria Quintana.
Una cinquantena d'assistents van rebre el llibret amb els textos íntegres de les peces seleccionades, i una vegada conclòs el recital els presents van brindar per les festes nadalenques degustant unes delicades restolines.
Els rapsodes que van formar part de l'elenc van ser: Joana Algarra, Palmira Badell, Lourdes Bullich, Judith Cobeña, Ana González, Montse Molinero, Maria Quintana, Leonci Canals, Ismael Cuevas, Pere Font, Juli Ochoa, Pere Olivé, i Josep Quintana.
Foto de Lluís Ramban

MOSTRA DE FULLES DE TARDOR
Octubre 2013. Dintre dels actes de les Festes de Tardor, la Mostra de Fulles de Tardor es va celebrar el dissabte 26 davant del mercat i el diumenge 27 a la plaça Campreciós, on es van exposar les galetes elaborades per sòcies i socis del Centre, amb l'ajuda de nenes i nens de l'Escola Canigó i de l'Associació de la Gent Gran. Més d'un centenar de persones van tastar les postres típiques de Sant Just, a la vegada que van col·laborar amb la fundació Joan Petit - Nens amb càncer. Foto de Ll.Ramban
SANT JUST AL CARRER
Octubre 2013. En el marc de les Festes de Tardor, el Centre d'Estudis Santjustencs va ser present a la mostra d'entitats per la jornada de Sant Just al carrer que va tenir lloc el 27 d'octubre. El fet de gaudir d'un esplèndid dia d'estiu, va permetre que ens acompanyessin de forma continuada sòcies i socis del Centre, simpatitzants, i públic en general . Foto de Lluís Ramban.
70 ANIVERSARI DE LA MORT DE DANIEL CARDONA I CIVIT

Octubre 2013. En el marc de les Festes de Tardor, el 18 d'octubre va tenir lloc a can Ginestar una conferència en homenatge a Daniel Cardona i Civit, que fou alcalde de Sant Just en dos períodes de la Segona República i gran patriota català.
Davant d'un auditori de 80 persones, Judith Cobeña va fer unes reflexions a setanta anys de la seva mort, i va recordar el seu tarannà humà i polític així com el paral·lelisme social de la seva època i l'actual. Fotografia de Miquel Almela.

PASSEJADA "75 ANYS DEL BOMBARDEIG A SANT JUST "
Octubre 2013. Un grup de 25 persones han gaudit de les explicacions de Juli Ochoa durant la passejada que ha recordat els 75 anys del bombardeig de Sant Just Desvern, i que ha finalitzat al centre cívic "Les Escoles" amb la presentació d'un documental del refugi antiaeri. Foto de Jordi Cunties Treball de Juli Ochoa
VISITA A DUES MASIES
Setembre 2013. El dia 28 de setembre, dintre de les Jornades Europees del Patrimoni, va tenir lloc una visita guiada per Pere Aceitón a les masies de can Mèlich i can Coscoll, amb la participació d'unes trenta-cinc persones que van escoltar les explicacions dels actuals propietaris: els Gelabert (Can Mèlich) i Lavèrnia (Can Coscoll), a més de visitar algunes cabanes de pedra. Foto de Miquel Almela.
HOMENATGE A CAMPOSINES
Setembre 2013. El dia 28 es va retre un homenatge als soldats morts durant la batalla de l'Ebre, i es va col·locar una placa al Memorial de les Camposines (la Fatarella) on entre altres figuren els noms de cinc veïns santjustencs: Vicenç Bachero Castells, Joan Piquet Roig, Josep Poll Blay, Josep Poll Obiols, i Joan Tubella Fajardo. Una comitiva de 27 persones formada per familiars i socis del Centre van assistir a aquest acte de justícia i de memòria històrica envers aquests santjustencs oblidats fa massa temps. Foto de Lluís Ramban.
HISTÒRIA DE CAN GINESTAR
Setembre 2013. El dia 27, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, una quarantena de persones ens van acompanyar en un petit recorregut entre la primera i la segona masies de Can Ginestar, i vam gaudir de les interessants explicacions de Coral Torra així com la presència de Joan Modolell que ens va facilitar fotos antigues de la masia.
Foto de Lluís Ramban.
PASSEJADA SOBRE ESPRIU

Agost 2013. Imatge del grup de socis i col·labora-dors del Centre d'Estudis Santjustencs, que el divendres dia 2 d'agost recitaren poemes de Salvador Espriu pels carrers de Sant Just Desvern. A la tradicional cita anual amb motiu de la Festa Major, hi acudiren un centenar de veïns que seguiren amb interès la lectura. Davant de l'accés al Centre Cívic Salvador Espriu –lloc de la fotografia--, s'interpre-taren amb gran sentiment tres fragments escollits dels versos més populars. La Passejada Literària s'iniciava a les 8 de la tarda i va concloure passades les 10 del vespre als jardins de Can Ginestar; amb un refrigeri ofert per l'Ajuntament, en el transcurs del qual l'Agrupació Fotogràfica Sant Just va projectar un vídeo de pròpia realització sobre la vida del recordat escriptor, del que enguany s'està celebrant el centenari del seu naixement. Foto: Lluís Ramban

MEMORIAL DE CAMPOSINES
Juliol 2013. Ara fa un any la comissió del CES encarregada de la recerca de les víctimes i desapareguts de la Guerra Civil es van posar en contacte amb el responsable dels Desapareguts i Fosses Comunes de la Guerra Civil i el franquisme de la Generalitat de Catalunya per sol·licitar la inscripció al Memorial de les Camposines dels veïns sanjustencs que van morir a la batalla de l'Ebre.
Més informació
EL VÍDEO DELS 25 ANYS
Ja teniu a Youtube el vídeo dels 25 anya del nostre Centre d'Estudis. Premeu la imatge per accedir-hi.
PRESENTACIÓ MISCEL·LÀNIA

  Abril 2013. El divendres 19 d'abril va ser presentada a la sala del Cinquantenari de l'Ateneu, la Miscel·lània XVIII que inclou els articles: El bombardeig de Sant Just, de Juli Ochoa; Història dels Tudó, de Coral Torra; Rellotges de sol de Sant Just, de Miquel Almela i Jordi Cunties i 125 anys dels Estucadors Campreciós, de Ramon Campreciós. Foto de l'acte de Lluís Ramban.

CICLE SOBRE LA GUERRA CIVIL

Maig 2013. Fruit de la col·laboració entre el Centre d'Estudis Santjustencs i els professors del seminari de Ciències Socials de l'Institut de Sant Just Desvern, un centenar d'alumnes de les quatre línies de 4t curs d'ESO de l'esmentat institut han participat durant els dies 27, 28 i 29 de maig i 6 i 7 de juny en aquest cicle, en el decurs del qual ha estat impartida a cada un dels grups d'alumnes participants una xerrada divulgativa recolzada amb un audiovisual sobre els principals fets que van afectar el nostre poble durant aquell conflicte bèl·lic. Aquesta activitat teòrica ha estat complementada posteriorment amb dues sortides pràctiques, una per a cada dos grups, en les quals s'han reconegut sobre el terreny alguns dels diversos testimonis físics d'aquells fets que encara es conserven. Tant Juli Ochoa, encarregat de les xerrades i guia de les sortides, com els professors de Ciències Socials Pilar Llinares i Antoni Palma, responsables de l'alumnat, han valorat molt positivament aquesta activitat, la qual esperen poder repetir en el futur. La favorable resposta dels alumnes a aquesta proposta cultural ha superat amb escreix qualsevol expectativa prèvia pel que fa a l'atenció i interès que han manifestat.”

ANTONI MALARET
Abril 2013. El 25 d'abril l'Ajuntament ha aprovat el donar el nom d'Antoni Malaret a la futura plaça que hi haurà a l'espai delimitat pels carrers: Ateneu, Creu i Montserrat. Serà el punt neuràlgic del projecte Pla
de Centre ara aturat per manca de finançament.
Més informació
EL CES AL RECERCAT A RIPOLL
  Abril 2013. El 27 i 28 d'abril ha tingut lloc a Ripoll la IX Jornada RECERCAT, la qual té com a principal objectiu que es converteixi en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s'està realitzant dins l'àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.
Més informació
EL CENTRE PER SANT JORDI
Abril 2013. Durant la Festa de Sant Just a can Ginestar vam muntar la parada mostrant les nostres publicacions. Foto de Lluís Ramban.
100 ANYS DE M.ANTÒNIA ROFES
Abril 2013. El passat dimarts 9 d'abril de 2013, la sòcia Maria Antònia Rofes i Llauradó va complir 100 anys, i els seus amics junt amb el Centre d'Estudis Santjustencs li van organitzar un homenatge en què li van lliurar un ram de flors acompanyat d'una felicitació: 100 anys gaudint de la màgia de la vida. Foto de Lluís Ramban. Més informació
LA MAJA A CAN GINESTAR?

Abril 2013. No us podeu perdre la pacient lectura de l'article “Els Tudó 120 anys en la història de Can Ginestar (1696-1816) de Coral Torra que forma part de la Miscel·lània XVIII editada pel Centre d'estudis Santjustencs i que presentem divendres vinent dia 19 a la Sala del Cinquantenari de l'Ateneu. 
Més informació

PRESENTACIÓ DE LLIBRE
Abril 2013. A càrrec dels seus autors David Íñiguez i David Gesalí, conjuntament amb Desvern Accions, es va presentar el 12 d'abril el llibre La guerra aèria a Catalunya (1936-1939), a Les Golfes de Can Ginestar, i que va interessar a 50 persones. Foto de Lluís Ramban