El Centre a
Ràdio Desvern

Espai del Centre tots els dilluns de
12 a 12.15 a càrrec de la presidenta Maria Quintana.
Meteo
de
Sant
Just
 
BENVINGUTS A LA PÀGINA WEB DEL
CENTRE D'ESTUDIS SANTJUSTENCS
ACTIVITATS I INFORMACIONS
CRIDA AL VOLUNTARIAT A FAVOR DE COLLSEROLA

El Parc Natural de Collserola és un patrimoni compartit pels nou municipis que l'envolten i els ciutadans d'arreu que el visiten, en fan ús o gaudeixen dels seus atributs. Collserola és un parc que rep tres milions de visitants a l'any, fruit de la pressió demogràfica del seu voltant. Collserola és a la vegada una escola de natura i del patrimoni històric i cultural de la conurbació de Barcelona, que assumeix la múltiple tasca d'estudiar, preservar, millorar i difondre els valors del Parc, particularment entre els més joves.

Considerant que la SEAS i el CES són dues associacions fortament vinculades al territori no hem volgut deixar passar més temps sense assumir un compromís, a la mida de les nostres capacitats, per contribuir als valors pels quals vetlla el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC) i els municipis que l'envolten.

Amb aquest objectiu i fruit del treball conjunt de representants del Consorci i de les nostres associacions s'ha elaborat un modest pla de treball per aquest 2018 que consisteix en el següent:

- Per part de la SEAS: Organització de dues jornades de treball, els dies 6 i 13 de març , on es realitzaria una millora del camí de pujada a la torre medieval de la Penya del Moro, tant pel que fa al rebliment amb terra dels passos més malmesos com una retallada de la vegetació que envaeix el camí, així com la recollida d'escombraries. Tot plegat condicionat al nombre d'associats voluntaris que s'aconsegueixi reunir.       
- Per part del CES: Actuació informativa in situ (a l'olivera del Coll de Can Solanes) el dia 10 de març sobre el poblat ibèric de la Penya del Moro, les bones pràctiques al Parc (campanya Territori vital ) i les actuacions en curs que realitza la SEAS.

La franja horària de les tres jornades serà, aproximadament, de nou del matí a la una del migdia.

Les juntes respectives han aprovat i assumit aquest repte amb el convenciment que serà compartit i recolzat per la majoria dels seus socis. Per aquesta raó des d'aquí demanem a tothom que pugui i vulgui es posi en contacte amb nosaltres a través dels respectius correus o mitjançant una trucada telefònica per fer realitat aquesta contribució a favor del manteniment del Parc i de la difusió dels seus valors.

ADHESIÓ AL MANIFEST EN DEFENSA DELS DRETS CIVILS

El Centre d'Estudis Santjustencs s'adhereix al manifest de la Cultura Popular de Catalunya en defensa dels drets civils dels catalans i catalanes i de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017
La Junta directiva
Manifest

Informació detallada sobre aquesta convocatòria que fem a tots els nostres socis i simpatitzants.
Premeu INFORMACIÓ
NOVETATS A L'INVENTARI
DE BÉNS MOBLES
MUSEU VIRTUAL

Seguim incorporant  fitxes noves:
Fitxa nº 0435: Art efímer, ¿Tornaran?, de Xita Camps.
Fitxa nº 0445: Pensaments de Joan Margarit.(2) Fitxa nº 0446: Rellotge de sol de can Jordi Campreciós.          
Fitxa nº 0447: Pintura representant el Pecat Original (Adam i Eva).
Fitxa nº 0449: Grafit feminista plaça Campreciós.

Per a més informació consulteu la pàgina Web del CES al seu Museu Virtual
CASTELLS CATALANS.CAT
El Centre d'Estudis Santjustencs acull un grup de socis, amics i simpatitzants que realitzen visites a castells, torres i cases fortes des de primers de 2006. El seu propòsit, a més de passar-ho bé, és recollir informació gràfica i escrita. L'any 2011 van crear el web Castellscatalans.cat i un Blog on podeu trobar informació sobre els castells visitats.
JUNTA DIRECTIVA 2017
El divendres 27 de gener de 2017 es va celebrar l'Assemblea General Ordinària 2015 del Centre d'Estudis Santjustencs, on es va ratificar per unanimitat la composició de la Junta Directiva de l'entitat que queda així:

Presidenta: Maria Quintana i Cortès
Vicepresidenta: Palmira Badell i Farigola
Secretari: Vicenç Duran i Subirana
Tresorera: Berta Quintana i Cortès
Vocal : Pere Aceitón i Marín
Vocal: Miquel Almela i Casanova
Vocal: Francesc Blasco i Urpinell
Vocal: Antoni Fumadó i Garcia
Vocal: Josefina Modolell i Ribalta

INFORMACIONS DIVERSES
EL CENTRE A FACEBOOK
 

El Centre d'Estudis Santjustencs ja disposa de pàgina a la xarxa social Facebook. Esperem que us "agradi " a tots els socis, amics i simpatitzants.

EL CENTRE AL WEB DEL RACÓ
 

WEB DE RACÓ.CAT

El web de les Revistes Catalanes amb accés obert, és el lloc on es pengen les Miscel·lànies d'Estudis Santjustencs, on les podeu trobar i consultar.
Informació sobre l'accés

EL VÍDEO DELS 25 ANYS
Ja teniu a Youtube el vídeo dels 25 anys del nostre Centre d'Estudis. Premeu la imatge per accedir-hi.

 

ACTIVITATS I RECERQUES
SORTIDA CULTURAL
A LA GARRIGA
Juliol 2018. El 7 de juliol es va fer un bonic itinerari modernista i a l'impactant refugi antiaeri, seguit d'un excel·lent menjar. Tot això i més ho hem gaudit 25 socis, amics i simpatitzants del CES a La Garriga. Foto: Francesc Blasco
VISITA A CAN CALOPA
Maig 2018. El 19 de maig, 16 socis i amics del CES hem gaudit d'un bon esmorzar i ampli guiatge a les instal·lacions vitivinícoles de Can Calopa de Dalt (Collserola). La climatologia, les olors, els sabors i les vistes ens han atrapat tot el matí. Foto de Francesc Blasco.
CURS DE CONEIXEMENTS
Maig 2018. El 16 de maig de 2018 hem tancat l'XI Curs de Coneixements Santjustencs, amb una conferència sobre Joan Salvat Papasseit a càrrec d'Arnau Cònsul. Per cert, Joan Salvat-Papasseit va néixer a Barcelona el 16 de maig de 1894. Foto de Francesc Blasco.
QUADERNS DE JOSEP MILÀ

Maig 2018. Dins el marc del XI Curs de Coneixements Santjustencs, el 9 de maig a can Ginestar 50 persones ens vam assabentar de les peripècies de l'exili de Josep Milà i Mttjans, gràcies a la presentació de Miquel Almela i Francesc Blasco.

DANIEL CARDONA I CIVIT

Maig 2018. Dins el programa del XI Curs de Coneixements Santjustencs, el 4 de maig gairebé un centenar de persones van escoltar atentament la conferència de Fermi Rubiralta sobre un santjustenc que tenia Catalunya al cor, Daniel Cardona i Cívit. Foto: Francesc Blasco

DIADA DE SANT JORDI 2018
Abril 2018. Gran èxit de "El Just i la colla" durant la Diada de Sant Jordi. La Palmira i la Xita no van parar de dedicar els contes. Moltes gràcies a tothom. Foto: Francesc Blasco
EL JUST I LA COLLA

Abril 2018. Gran èxit a la presentació dels contes El Just i la colla. Al Celler de Can Ginestar es van aplegar prop de 140 persones que van felicitar a l'autora, Palmira Badell, i la il·lustradora, Xita Camps. Foto: Francesc Blasco

DIA MUNDIAL DE LA POESIA

Març 2018. Més d'un centenar de persones es van reunir el 21 de març a l'Ateneu per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2018. Socis del CES hi van col·laborar com a rapsodes. Foto de Miquel Almela.

VOLUNTARIAT A COLLSEROLA

Març 2018. El 6 de març es va portar a terme amb èxit l'inici de l'actuació conjunta de la SEAS i el CES al camí de la Penya del Moro des del Coll de Can Solanes. Hi han participat 15 persones, comptant els dos tècnics del Consorci del Parc, que han cavat, mogut terra i pedres, aplanat, esporgat i esmicolat vegetació. Propera activitat el dijous 8 de març a les 19:30 h. al local social de la SEAS a l'Ateneu.
Parc Natural de la Serra de Collserola. Tres milions i tu. Nosaltres hi col·laborem (Foto de F.Blasco)

ASSEMBLEA GENERAL 2017
Gener 2018. El 26 de gener vam celebrar l'Assemblea General per fer balanç de les activitats del CES durant l'any 2017. Tot i les inclemències meteorològiques van assistir 33 socis. Gràcies a tots per la vostra confiança (Foto de F.Blasco)
VETLLADA POÈTICA DE NADAL

Desembre 2017. El 15 de desembre, va tenir lloc la tradicional Vetllada Poètica de Nadal. Aquesta nova edició es va desenvolupar a la sala Piquet de l'Ateneu amb l'assistència de 40 socis i simpatitzants. Foto de Vicenç Duran.

TROBADA D'ENTITATS
Novembre 2017. El 25 de novembre es va desenvolupar a l'Ateneu Torrellenc la 6a Trobada d'Entitats d'Estudis del Baix Llobregat, amb la presència de 60 persones. Una àmplia representació del CES es va desplaçar a l'acte.
SOPAR 30È ANIVERSARI
Novembre 2017. El divendres 24 de novembre va tenir lloc un sopar per celebrar el 30 aniversari del Centre d'Estudis Santjustencs, al qual van assistir 63 socis i acompanyants. Els socis que han estat fidels a l'entitat més de 25 anys van rebre un bolígraf platejat i gravat amb les inicials del CES (Foto Lluís Ramban)
X EDICIÓ DE L'ESPAI DESPUIG
Novembre 2017. La X edició de l'Espai Despuig va agrupar 25 persones a l'Ateneu Santjustenc el passat 11 de novembre, En aquesta ocasió, la taula rodona va tractar la “Missió de la universitat i confluències amb el món de la recerca local” (Foto Vicenç Duran)
LA HISTÒRIA A COLLSEROLA
Octubre 2017. El 24 d'octubre, una setantena d'alumnes de 4t curs d'ESO de l'Institut La Mallola, de la veïna localitat d'Esplugues, van realitzar una sortida de descoberta a la vall de Sant Just, en el decurs de la qual van visitar, entre d'altres punts d'interès, el Molí Fariner i la Penya del Moro, llocs dels quals van poder conèixer, de la mà del nostre consoci Juli Ochoa, les principals característiques i vicissituds històriques pròpies d'aquests indrets emblemàtics de la nostra geografia local. Foto de Paco Ruiz.
PARC SANITARI A COLLSEROLA
Octubre 2017. El 24 d'octubre el Dr. Carles Hervás va mantenir l'atenció a un auditori de 30 persones tot explicant els diferents edificis habilitats com a sanatoris durant la guerra civil al llarg de la serra de Collserola. Foto Francesc Blasco.
EXPOSICIÓ DR. RIBALTA

Octubre 2017. El 20 d'octubre ens van acompanyar 80 socis i simpatitzants durant la inauguració d'una exposició al CIM dedicada al Dr. Antoni Ribalta, en commemoració del centenari de la seva arribada a Sant Just Desvern. Foto Can Ginestar.

JORNADES PATRIMONI 2017
Octubre 2017. Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2017, el CES va organitzar una visita guiada a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló. Foto de Francesc Blasco.
PASSEJADA LITERÀRIA 2017
Agost 2017. Gran èxit de concentració durant la Passejada Literària d'Estiu “Botigues pel record 2”. Unes 200 persones ens van seguir. Moltes gràcies a tots per acompanyar el Centre d'Estudis Santjustencs (Foto de Francesc Blasco).
NOVA MISCEL.LÀNIA DEL CES
Juny 2017. El 14 de juny el CES va presentar la XXI Miscel·lània d'Estudis Santjustencs al Celler de Can Ginestar , i els 80 assistents van estar molt atents a la presentació de cada capítol per part dels seus autors. Gràcies socis i simpatitzants pel vostre suport. Foto deVicenç Duran
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE MASIES I VIDA RURAL A COLLSEROLA
Juny 2017. Gràcies a la col·laboració del Centre d'Estudis Santjustencs, la SEAS, el Celler de Can Mata i Cal Llibreter, el 7 de juny es va fer la presentació del llibre "Masies i vida rural a Collserola" que va mantenir una audiència de 60 persones davant de les explicacions del seu autor, Eugeni Casanova. Molt agraïts a tots els assistents Foto de Vicenç Duran
LES BARRAQUES DE VINYA
Juny 2017. El divendres 2 de juny, Juli Ochoa ens va recordar la construcció, la funció, i l'estat actual de les barraques de vinya a Sant Just Desvern davant d'un auditori de 40 persones interessades en el tema. Foto de Vicenç Duran
L'AGRICULTURA A SANT JUST
Maig 2017. El divendres 26 de maig, Daniel Cardona i Pera va reunir 35 persones interessades en la seva conferència sobre "Perspectiva històrica de l'agricultura a Sant Just". Foto de Francesc Blasco
PLA AGROPECUARI DEL PARC DE COLLSEROLA
Maig 2017. El divendres 19 de maig, Joan Vilamú, tècnic del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, ens va explicar els detalls del Pla Agropecuari del Parc Natural de la Serra de Collserola, davant d'un auditori de 30 persones. Foto de Google
UN GUERRILLER SANTJUSTENC
Maig 2017. En el marc de la cinquena edició del Simposi sobre el Carlisme que ha tingut lloc el 13 de maig a la localitat berguedana d'Avià, ha estat presentada pel nostre consoci Juli Ochoa una ponència en la qual es dóna a conèixer públicament la que fins ara havia estat poc divulgada figura del guerriller santjustenc Jaume Montserrat, de destacada intervenció en la Segona Guerra Carlina, també anomenada Guerra dels Matiners.
A la fotografia podeu veure un moment de la seva intervenció, acompanyat pels senyors Josep Rafart i Daniel Montañà, membres del Centre d'Estudis d'Avià i organitzadors de l'acte.
DIADA DE SANT JORDI 2017
Abril 2017. Estem molt cofois de la Diada de Sant Jordi 2017, tant per les persones que ens van saludar, com per les que van badar una estona amb les nostres publicacions, i fins i tot per les que es van interessar pels projectes en curs (Foto: Lluís Ramban)
RECERCAT 2017
Abril 2017. Una representació del CES ha estat present del 28 al 30 d'abril als actes del Recercat 2017, enguany celebrat a Reus (Foto: Francesc Blasco)