El Centre a
Ràdio Desvern

Espai del Centre tots els dilluns de
12 a 12.15 a càrrec de la vicepresidenta Maria Quintana.
Meteo
de
Sant
Just
 
BENVINGUTS A LA PÀGINA WEB DEL
CENTRE D'ESTUDIS SANTJUSTENCS
ACTIVITATS I INFORMACIONS
FESTES DE TARDOR
ACTIVITATS DEL CENTRE D'ESTUDIS DINS DEL MARC DE LES FESTES DE TARDOR

Dissabte 17 d'octubre, a les 11 h., al Parador Passejada de personatges santjustencs. Itinerari a peu fins a Can Ginestar, guiat per Montserrat Rajadell.

Dilluns 19 d'octubre, a les 19 h. a la sala Isidor Cònsul de Can Ginestar
Conferencia "La història de Sant Just a través de les masies", impartida per Daniel Cardona

Divendres 23 d'octubre, a les 18 h., al Centre social El Mil·lenari
Taller de galetes de tardor per infants. Places limitades per ordre d'inscripció a Maria Quintana (telèfon 650663450)

Dissabte 24 d'octubre, a les 11 h., al Parc de la Torreblanca
Visita guiada al Parc, a càrrec de Jordi Jiménez

Dissabte 24 d'octubre, a partir de les 10 h., davant del Mercat Municipal
Mostra de fulles de tardor per recaptar fons per la Marató 2015 de TV3

Diumenge 25 d'octubre, a partir de les 10 h., a la plaça Campreciós
Paradeta del  Centre d'Estudis Santjustencs, dins els actes de Sant Just al carrer

MISCEL·LÀNIA XIX
 

El 24 de març va tenir lloc a l'Ateneu la presentació de la Miscel·lània XIX: La història de 50 dones de la primera meitat del s.XX. Una gran part de les protagonistes acompanyades de familiars van omplir la sala en homenatge a les dones santjustenques.
Foto Laia Coma.

CURS D'ARQUEOLOGIA
MUSEU VIRTUAL
Informem que hem afegit 3 noves fitxes i actualment tenim penjats 356 objectes dels 380 documentats d'una llista oberta de 423 elements en estudi. A la imatge de dalt, grafit de la cantonada Rambla/Major. Us animem a visitar els darrers elements incorporats i la resta dels existents des de l'enllaç Museu Virtual
JUNTA DIRECTIVA 2015
El divendres 30 de gener de 2015  es va celebrar l'Assemblea General Ordinària 2014 del Centre d'Estudis Santjustencs, on es va aprovar per unanimitat la composició de la nova Junta Directiva de l'entitat que reproduïm:

Presidenta: Maria Quintana i Cortès
Vicepresidenta: Palmira Badell i Farigola
Secretari: Vicenç Duran i Subirana
Tresorera: Berta Quintana i Cortès
Vocal : Pere Aceitón i Marín
Vocal: Miquel Almela i Casanova
Vocal: Francesc Blasco i Urpinell
Vocal : Pilar Domínguez i Lázaro
Vocal: Antoni Fumadó i Garcia
Vocal: Josefina Modolell i Ribalta

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

El Centre d'Estudis Santjustencs defensa el dret a la llibertat d'expressió i a decidir el futur polític de Catalunya, i per tant considera que la consulta del 9 de novembre de 2014 va ser una convocatòria democràtica i pacífica, que no pot ser criminalitzada des dels tribunals. El 9 de novembre de 2014, 6.260 ciutadans santjustencs, catalans i europeus, de forma lliure i voluntària, van exercir el seu dret d'opinió, dels quals el 81,41 % va manifestar democràticament que desitjava que Catalunya esdevingui un estat i que aquest estat sigui independent. L'honor més gran de les persones es ser i decidir com a ciutadans, el dret més important dels ciutadans es participar en tots els processos democràtics, i el deure de totes les Administracions es respectar i implementar la opinió majoritària dels seus ciutadans. El 9 de novembre de 2014, 2.305.290 ciutadans catalans i europeus van participar de forma lliure i voluntària en el procés participatiu, i el resultat es que el 80,75 % va apostar perquè Catalunya esdevingui un estat i volen que aquest estat sigui independent. El Centre d'Estudis Santjustencs vol mostrar la seva solidaritat i suport incondicional amb el President Artur Mas, la Vicepresidenta Joana Ortega i la Consellera d'Educació Irene Rigau, davant la querella que el Fiscal General de l'Estat vol presentar per la celebració del procés participatiu del 9 de novembre de 2014.

INFORMACIONS DIVERSES
Et plorem, nosaltres, els amics: La Palmira, les filles, els néts, gendres, la germana, parents. Et ploren les entitats a les que has servit amb entrega sense mai defallir a tothora i a tot temps. Et ploren el pare i la mare des del nínxol 8 A, i el Mateu...
Moltes associacions i grups ja et trobem a faltar. Aquí ens tens, tothom amb una pregaria als llavis. No cal passar llista. No hi falta res ni ningú.
Recordem la teva evolució cívica de la joventut a la maduresa: del futbol al bàsquet, l'Orfeó, el Coro, l'Ateneu, la colla dels nascuts el 1942, la festa dels Quintos de 1962, el Centre d'Estudis... l'Ajuntament al que servires com a regidor, amb natural dedicació a les persones, les institucions; sempre amb un gest humà inequívocament santjustenc.
Et ploren els residents del Mil·lenari, i la Colla Gegantera de la que vesteixes, amb orgull, en el teu darrer viatge, la camisa, el mocador i l'escut. Ploren amb desconsol el Pastor , la Justa, la Montserrat , el Gentil i la Flordeneu . Els menuts capgrossos estan igualment afligits. Figures amb ànima de les que cauen degotalls de llàgrimes que mullen el cartró-pedra, mentre sona la dolça harmonia de la gralla a la capella de can Ginestar.
Plora el roure del pati de l'Ateneu; del que s'ha manllevat un menut brancatge per imprimir arrelament a un modest pom de flors.
Natural contradicció, Jaume: et plorem a tu, amic, que sempre tenies el somriure a flor de pell. Optimista a cor que vols, davant les atzagaiades físiques sofertes per un cos que, malgrat tot, tingué futur; suara tallat de soca-rel.
Preguem per un santjustenc exemplar: en Jaume Gelabert i Torné, de “Can Bertran”; que a qualsevol hora, en moments angoixants, ens delectava amb un acudit que positivava allò que semblava impossible.Gràcies pels teu optimisme, pels teus somriures. Pau eterna, company.
P.F.G. Església parroquial dels Sants Just i Pastor, dimecres 27/11/2013. Foto de Lluís Ramban
EL CENTRE A FACEBOOK
 

El Centre d'Estudis Santjustencs ja disposa de pàgina a la xarxa social Facebook. Esperem que us "agradi " a tots els socis, amics i simpatitzants.

EL CENTRE AL WEB DEL RACÓ
 

WEB DE RACÓ.CAT

El web de les Revistes Catalanes amb accés obert, és el lloc on es pengen les Miscel·lànies d'Estudis Santjustencs, on les podeu trobar i consultar.
Informació sobre l'accés

EXPOSICIÓ NEVADA DE 1962

Després de l'exposició de fotografies sobre la nevada de 1962 que ha estat oberta al CIM de Can Ginestar durant les Festes de Nadal, volem tenir un darrer record de la història d'aquesta gran nevada amb un àlbum de fotografies que ens proporciona el nostre soci Jordi Gironès des del seu Blog.
Fotografies de la nevada

PIN DEL CENTRE

Els socis poden aconseguir el pin dels 25 anys del Centre quan recullin l'exemplar de la nova Miscel·lània que els pertoca o bé adreçant-se al nostre correu electrònic

NOTÍCIES HISTÒRIQUES

Aquesta secció ha estat traslladada al facebook del Centre d'Estudis Santjustencs

EL VÍDEO DELS 25 ANYS
Ja teniu a Youtube el vídeo dels 25 anys del nostre Centre d'Estudis. Premeu la imatge per accedir-hi.
ADHESIONS I CAMPANYES

SOMESCOLA.CAT

El Centre d'Estudis ens hem adherit a la iniciativa que promou la defensa de l'escola catalana i us convidem a fer-ho a títol personal.
Campanya Somescola

PROTECCIÓ PER AL DELTA
DEL LLOBREGAT

El nostre Centre d'Estudis s'ha adherit a la campanya que s'acaba d'iniciar per aconseguir una major protecció per a les zones humides del Delta del Llobregat, després que el Parlament de Catalunya rebutgés una proposta per incloure-ho dins del Pla de Protecció del Medi Natural i el Paisatge així com a la Convenció de Ramsar.

TOTS A WESTMINSTER

El Centre d'Estudis ens hem adherit a la campanya TOTS A WESTMINSTER.
El primer cap de setmana de juny d'aquest any 2011 està previst una mobilització massiva de catalans a la ciutat de Londres a fi de fer el lliurament, al Parlament de Westminster, del conjunt de les adhesions recollides durant els tres mesos de la Campanya Westminster, el cas dels catalans. Es sortirà el divendres dia 3 en vol regular i es tornarà el diumenge dia 5. Està prevista una oferta que comprengui avió, trasllats i hotel i, tanmateix, s'organitzaran diverses activitats de caire turístic i cultural per Londres i el seu entorn a fi d'aprofitar el màxim l'estada a la capital d'Anglaterra.
+ Informació
ESTACIÓ DE TREN DE SANT FELIU DE LLOBREGAT
L'estació de tren de Sant Feliu de Llobregat és en perill de desaparèixer, motiu pel qual s'ha endegat una campanya per salvar l'edifici
El nostre Centre d'Estudis s'ha adherit a la campanya i us convidem a fer-ho visitant la seva pàgina web
Salvem l'Estació de Tren de Sant Feliu

 

ACTIVITATS I RECERQUES
ESCOLES NÚRIA
Setembre 2015. El 6 de setembre de 2015, dos centenars d'antics alumnes de les Escoles Núria es van concentrar davant l'edifici de l'escola atenent la crida per fer una sessió fotogràfica. Properament es comunicarà l'enllaç on estaran penjades totes les fotos de la sessió. Gràcies a tots per la vostre assistència i al fotògraf Lluís Tarrés.
Àlbum de fotos
VISITA CULTURAL A HORTA
Juny 2015. Del 15 al 17 de juny de 2015, va tenir lloc la sortida cultural a Horta de Sant Joan, amb diferents rutes turístiques per l'entorn, com per exemple el Convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan. Foto Francesc Blasco.
VISITA A SANT PAU
 

Grup de socis i simpatitzants del Centre d'Estudis Santjustencs durant la visita cultural que van realitzar el 30 de maig al recinte modernista de Sant Pau a Barcelona.

Foto: guia del recinte, càmara fotogràfica de F.Blasco (premeu-la)

CURS D'ARQUEOLOGIA
Abril 2015. Alumnes del curs d'Arqueologia organitzat pel CES de visita a la cova de Can Sadurní a Begues. Foto de Juli Ochoa.
PRESENTACIÓ DE LLIBRE
Abril 2015. El 21 d'abril, en col·laboració amb l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu, Josep Pich Mitjana va presentar al Ateneu el llibre Les llums s'apaguen a tot Europa, on l'historiador ens va mostrar un món convuls just a punt del gran esclat que suposarà la I Guerra Mundial amb una elevada quantitat de recursos gràfics de l'època que converteixen aquest llibre en un document molt interessant per aproximar-se a un període crucial de la història del món.
DIADA DE SANT JORDI 2015
Abril 2015. Membres i exmembres de junta supervisant la paradeta del CES al jardins de Can Ginestar durant la celebració de la Diada de Sant Jordi el 19 d'abril de 2015. Nombrosos socis i simpatitzants han recollit la Miscel·lània XIX (50 dones) i han demanat informació de la propera Sortida Cultural a Horta de Sant Joan del 15 al 17 de juny de 2015. Foto de Jordi Cunties.
DIA MUNDIAL DE LA POESIA
Març 2015. El passat divendres 20 de març, un centenar de persones vam celebrar a l'Ateneu el Dia Mundial de la Poesia, i entre altres poetes internacionals es va retre un homenatge a l'Ovidi Montllor i Mengual, el qual com a mínim va estar tres vegades a Sant Just Desvern. Foto de Ll.Ramban.
OLÍMPICS SANTJUSTENCS

Octubre 2014. El periodista santjustenc especialitzat en Jocs Olímpics Joan Manuel Surroca, va impartir el 21 d'octubre a l'Ateneu una conferència sobre els “Olímpics Santjustencs”, el moviment olímpic i la seva relació amb Sant Just. Quatre santjustencs han estat esportistes olímpics des de 1948 (Joan Poll, Manolito García, Teresa Rioné i Antonio Parrilla). Després d'explicar la participació d'aquests esportistes als Jocs Olímpics, Surroca va explicar anècdotes i curiositats que es van viure durant les cites olímpiques. Va recordar que la flama olímpica va passar per la Carretera Reial durant els Jocs de Barcelona 1992, però també va passar per Sant Just pels Jocs Olímpics de Mèxic 1968 i pels Jocs Paralímpics de Barcelona 1992. Foto: Museu Olímpic i de l'Esport . Conferència

PRESENTAT UN NOU LLIBRE

Octubre 2014. Dins del cicle de presentacions del llibre “Els fets i les conseqüències del 1714 al Baix Llobregat” que s'està realitzant a diverses localitats de la comarca, el 20 d'octubre va tenir lloc a la sala Isidor Cònsul de Can Ginestar l'acte de presentació d'aquesta obra col·lectiva promoguda i editada pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. La presentació va anar a càrrec de Josep Campmany, investigador gavanenc i un dels dos coordinadors d'aquesta obra, i dels santjustencs Coral Torra i Juli Ochoa, autors del capítol que fa referència als fets que van tenir lloc a Sant Just Desvern. Les intervencions de Pere Font, president del Centre d'Estudis Santjustencs (CES), entitat amfitriona, i de Sergi Seguí, regidor de Cultura, van obrir i tancar, respectivament, l'acte. Els interessats en aquest llibre podran trobar exemplars a la parada que el CES mantindrà el diumenge 26 d'octubre per “Sant Just al Carrer”. Foto de Sergi Seguí.

COMISSIÓ DESAPAREGUTS

Octubre 2014. La comissió del Centre d'Estudis Santjustencs formalitzada l'any 2011 conjuntament amb l'Arxiu Municipal per investigar les víctimes i desapareguts vinculats a Sant Just Desvern en relació o a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), donava per conclòs el seu treball el passat dijous dia 16. +INFORMACIÓ
Foto de Patricia Badosa

PREMIS CONVIU
Octubre 2014. Ens complau informar-vos que el 9 d'octubre es van donar a conèixer els Premis Conviu 2014, uns guardons que volen posar de manifest el valor de les persones del poble que hagin destacat pels seus actes cívics, de convivència o en benefici de la comunitat. La Junta Directiva va acordà presentar com a candidat el nostre soci, l'ex-president Josep Quintana i Cortès, que reuneix abastament tots aquests mèrits pel seu treball cultural i social al servei de nombroses entitats locals; de manera molt especial al Centre d'Estudis Santjustencs.  Josep Quintana i Cortès va ser un dels seleccionats i va rebre el reconeixement institucional. Enhorabona Pep !!!
JORNADES PATRIMONI
Setembre 2014. Aquest cap de semana s'han desenvolupat  les Jornades Europees del Patrimoni 2014. El tema escollit en la present edició a nivel local es el que va donar lloc a l'exposició d'arquitectura empeltada presentada a la Biennal de Venècia d'aquest 2014.
Crònica
SISENA PASSEJADA LITERÀRIA

Agost 2014. El passat 1 d'agost, al voltant de 160 persones es van reunir al Parador per seguir la Sisena Passejada Literària que organitza el Centre d'Estudis per la Festa Major de Sant Just Desvern. L'acte es va iniciar amb la inauguració d'una placa de l'artista Carme Malaret per commemorar els 100 Anys de la Rambla de Sant Just.

TROBADA D'ENTITATS

Agost 2014. Dins dels actes de la Festa Major 2014, el 2 d'agost es va celebrar a Les Escoles la Trobada d'Entitats, amb la presencia d'una nombrosa representació de la junta directiva del Centre d'Estudis Santjustencs.

CIUTATS EDUCADORES

Juny 2014. Dins de les activitats de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, el 5 i 6 de juny Sant Just Desvern va acollir el 1er encontre de la Xarxa Temàtica Memòria de les Ciutats, on els representants de les ciutats membres van treballar en la definició dels objectius i el calendari d'activitats de la xarxa temàtica per compartir experiències de recuperació de la memòria. El dia 5 membres de la junta del CES van presentar la seva experiència sobre les Passejades Literàries d'Estiu i la metodologia de recerca de les Víctimes i Desapareguts de la Guerra Civil. El dia 6 la sòcia Laia Coma va moderar un taller participatiu.

EL CENTRE A RECERCAT

Maig 2014. Membres del Centre d'Estudis Santjustencs atenent visitants a l'estand durant la Xa edició Recercat que va tenir lloc el 10 i 11 de maig al Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona. Foto Juli Ochoa

EL 1714 A SANT JUST DESVERN I A TOTA LA COMARCA

Abril 2014. El 26 d'abril va tenir lloc al museu de Sant Boi de Llobregat la presentació de les diverses ponències corresponents a la Xa. Recerca Col·lectiva impulsada pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i que en aquesta edició ha versat sobre els fets i les conseqüències del 1714 a la nostra comarca. Tots aquests treballs han estat recollits en un llibre d'imminent publicació. Una de les ponències que han estat presentades en el decurs d'aquesta jornada ha estat la que duu per títol “L'Actitud dels borbònics envers la població Civil. El cas de Sant Just Desvern”, de la qual són autors els membres del Centre d'Estudis Santjustencs Coral Torra i Juli Ochoa. La fotografia, feta per l'Arxiu Històric Municipal de Sant Boi, ens mostra els dos autors santjustencs que s'esmenten en el moment de fer la presentació del seu treball.

DIADA DE SANT JORDI 2014
Abril 2014. La paradeta amb els llibres del Centre d'Estudis Santjustencs a can Ginestar el diumenge 27 d'abril. Vam estrenar el tendal blau i també el roll-up, al costat de la major part de la junta directiva mirant l'objectiu fotogràfic, sempre precís, d'en Lluïs Ramban.
DIA MUNDIAL DE LA POESIA
Març 2014. El divendres 21 de març es va celebrar el Dia Mundial de la Poesia a l'Ateneu, al qual van assistir un centenar de persones. Es van llegir poemes de: Montserrat Abelló, Clementina Arderiu, Jordi Llavina, Maria Mercè Marçal, Josep Palau i Fabre, Pere Quart i, Joan Vinyoli. El CES va aportar els rapsodes següents: Palmira Badell, Leonci Canals, Pere Olivé, Maria Quintana i Pep Quintana. Premeu la foto de Lluís Ramban per ampliar-la
LA GUERRA DEL FRANCÈS VISTA DES DE SANT JUST DESVERN

Març 2014. Fruit de la col·laboració entre el Centre d'Estudis Santjustencs i els professors del Seminari de Ciències Socials de l'Institut de Sant Just, els alumnes de Quart Curs d'ESO de l'esmentat institut han participat entre el 24 de febrer i el 5 de març en un cicle divulgatiu sobre la Guerra del Francès a Sant Just Desvern, en commemoració del segon centenari de la finalització d'aquell conflicte que va comportar el trànsit de l'Antic Règim a les noves formes de societat actuals. Aquest cicle ha consistit en quatre xerrades fetes amb suport audiovisual, les quals han estat adreçades respectivament a cada una de les quatre línies que cursen 4rt d'ESO a l'Institut. Aquestes xerrades han estat posteriorment complementades amb dues passejades (una per cada dos grups) pels principals escenaris santjustencs d'aquella contesa. Tant les xerrades com les passejades d'aquest cicle han estat realitzades pel nostre consoci Juli Ochoa. Treball de Juli Ochoa

L'ONZE DE SETEMBRE DE 1714
A SANT JUST DESVERN

Febrer 2014. Dins del marc del IX Congrés de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana “Després de les Noves Plantes. Canvis i continuïtats a les terres de parla catalana” que se celebra a Cervera els dies 21 i 22 de febrer de 2014, es presenta la comunicació que duu per títol “L'actitud dels borbònics envers la població civil. El cas de Sant Just Desvern”, de la qual són autors els membres del Centre d'Estudis Santjustencs Coral Torra i Juli Ochoa. En aquest estudi, els nostres consocis presenten i contextualitzen una sèrie de documents emesos en diversos moments de la darrera etapa de la Guerra de Successió, els quals fan referència a la població civil de Sant Just Desvern i al tracte que aquesta va rebre en cada un dels casos estudiats per part de les forces Borbòniques, en funció de les circumstàncies de cada moment.

ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

Gener 2014. El divendres 31 de gener de 2014 es va celebrar l'Assemblea General Ordinària del 2013 del Centre d'Estudis amb l'assistència de 40 socis i l'entrada a la Junta dels nous membres Pere Aceitón i Palmira Badell. A l'assemblea s'aprovaren els comptes i les propostes d'activitats per al 2014 presentades per la Junta. +Informació: Memòria del 2013
Nova Junta Directiva

SANT JUST RECORDA ELS 75 ANYS DE L'ENTRADA DE LES TROPES FRANQUISTES AL MUNICIPI

Gener 2014. Francesc Riera, membre del Centre d'Estudis Santjustencs, va guiar a les persones que hi van assistir i va explicar com es va fer el replegament de les tropes republicanes i com va ser l'entrada de les primeres unitats franquistes a Sant Just. Segons Riera, l'objectiu era Sant Pere Màrtir, un dels punts estratègics per controlar Barcelona, que es volia encerclar. Tot i que el Llobregat havia de ser un dels punts de resistència important, les tropes van avançar més de pressa del previst. Durant tot el dia 25, però, la gent ja es va anar trobant membres de tropes, que junt amb altres fets tot indicava que ja arribaven. Per saber ben bé què va passar ara fa 75 anys, la clau continuen sent els testimonis, però en queden pocs. Francesc Riera afegeix també que s'han trobat indicis que el combat va ser dur, i també va destacar que després de Sant Pere Màrtir un dels punts més importants va ser el pont d'Esplugues, que va qualificar com un lloc de “resistència heroica”.Foto Lluís Ramban
Blog del Patrimoni Cultural de Sant Just